Výcvik šteniatka

Psy sú veľmi vnímavé na rozkazy. Vaše šteňa bude ešte poslušnejšie, ak budete mať dôverný vzťah. Majiteľ psa sa musí správať ako vodca, musí byť konkrétny a dobre zrozumiteľný.

 

Aké sú základné pravidlá pri výcviku šteniatka?

-          Nedovoľte, aby si šteňa vybudovalo zlé návyky a neskôr robilo veci, ktoré sú zakázané.

-          Regulujte intenzitu a tón svojho hlasu. Šteňa ma veľmi dobrý sluch a je rovnako citlivé na tón hlasu ako na slová, ktoré používate. Dokáže jednoducho rozlíšiť medzi pokojným, šťastným alebo nahnevaným tónom hlasu, nie je potrebné dvíhať hlas, aby ste sa jasne vyjadrili. Rozprávajte rázne a jasne. Šteňa rozumie jasne vysloveným slovám skôr ako celým vetám.

-          Pri vyslovení rozkazov používajte vždy rovnaké slová odhodlaným tónom hlasu a vždy s rovnakým gestom. Ako príkaz používajte jednoduché výrazy a opakujte cvičenie, až kým šteňa dokonale nepochopí jeho význam.

-          Šteňa pochváľte vždy, keď poslúchne, pohlaďte ho a použite mäkký, priateľský tón hlasu. Na začiatku výcviku môžete používať maškrty, ale neskôr iba výnimočne, aby ste udržali ideálnu hmotnosť (namiesto maškrty môžete podávať granulu).

 

Mám šteniatko potrestať ak je neposlušné?

Trest u šteňaťa vyvolá stres a úzkosť a preto je lepšie používať pozitívne posilnenie a metódu odmeny. Avšak je veľmi užitočné, keď sa šteniatko naučí význam slovíčka NIE už v skorom veku.

 

Šteňatá rozumejú psiemu jazyku: matka šteňaťa, keď bolo neposlušné, ho uchopila za kožu na krku. Namiesto toho jednoducho opakujte slovíčko NIE a pevne a jemne ho odtlačte od predmetu, o ktorý sa zaujíma. Ako bude rásť, slovíčko NIE si spojí s výrazom nechaj.

Ak vás napríklad šteňa pri hre pohryzie, akokoľvek jemne, prerušte ihneď hru s ráznym NIE. Tým predídete vážnejšiemu hryzeniu do budúcna.

 

Šteňatá sa rýchlo unavia. Výcvik by mal prebiehať v krátkych, ale častých intervaloch, napríklad 3x5 minút za deň. Ako šteňa rastie, trvanie výcviku postupne predlžujte. Keď však výcvik trvá príliš dlho, šteňa ho môže vnímať ako trest.

 

Ako naučiť šteniatko čistote?

-          Berte šteniatko často von, po kŕmení a spánku, pred spaním a ihneď, ako sa ráno zobudíte. Na začiatok berte šteňa stále na rovnaké miesto, aby cítilo vlastný pach. Ako bude rásť, bude sa spontánne vracať na toto miesto.

-          Odmeňte ho, keď príde na toto miesto vykonať potrebu.

-          Keď prichytíte šteňa močiť na mieste, kde nesmie, vyslovte ráznym hlasom zreteľné NIE a vezmite ho von na miesto, kde chodieva na potrebu. Pochváľte ho a láskavo ho povzbuďte, aby si uľavilo na správnom mieste.

-          Pokarhanie šteňaťa, pokiaľ ste ho neprichytili pri čine, nemá význam, nakoľko si nedokáže veci spojiť ani pochopiť, čo sa mu vyčíta. Naopak to môže u neho vyvolať úzkosť.

 

Dobre vycvičený pes príde na zavolanie a poslúcha na príkazy Sadni!, Ľahni! a Zostaň! a neťahá na vodítku.

Ak máte pocit, že ste na dne (niektoré šteňatá a plemená sa ťažšie vycvičia ako iné) neváhajte osloviť profesionálneho cvičiteľa.

Veterinárny lekár alebo chovateľ vám vie odporučiť niekoho v blízkom okolí.

 

Sadni- je to veľmi dôležitý príkaz nakoľko vzbudí pozornosť šteniatka a pomôže ho kontrolovať v obtiažnych situáciách (napríklad pri prílišnom rozrušení alebo pri hre). Aby šteňa pochopilo príkaz, jemne zatlačte rukou nadol zadnú časť jeho tela a druhou rukou mu zodvihnite hlavu nahor. Keď si sadne, pochváľte ho, oslovte ho menom a nadšene ho pohlaďte. Cvičenie príkazu opakujte viackrát, postupne zväčšujte vzdialenosť medzi šteňaťom a vami. Cieľom je, aby si šteniatko sadlo vždy, keď mu to prikážete, dokonca aj zo vzdialenosti.

 

Ľahni- je možné cvičiť rovnako ako príkaz Sadni!, ale v tomto prípade potiahnete predné labky šteňaťa dopredu, aby ste mu ukázali požadovanú pozíciu. Keď si šteňa spontánne ľahne, pochváľte ho Ľahni, dobrý pes, oslovte ho menom a odmeňte ho.

Zostaň- je to najťažší príkaz. Vyžaduje viac pozornosti. Počkajte, kým bude šteňa staršie, až potom ho začnite učiť tento príkaz. Na začiatok vyslovte príkaz Sadni! a nechajte na jeho hlave alebo nose nejaký predmet (napríklad obojok). Prikážte zostaň a keď sa šteniatko pohne a predmet spadne, vyjadrite nespokojnosť. Ak ale vydrží pár sekúnd, pochváľte ho. Postupne sa snažte predĺžiť dobu bez pohnutia. Nakoniec mu prikážte zostať, opatrne a pomaly odchádzajte a potom mu prikážte prísť ku vám.


Ako najlepšie naučiť šteniatko nosiť obojok?

-          Privyknutie na obojok bude samozrejme trvať nejaký čas.

-          Vyberte obojok, ktorý je najvhodnejší pre vzrast šteňaťa a založte ho, keď je pokojné alebo unavené.

-          Jemne mu založte obojok na krk, bez vodítka a pochváľte ho.

-          Obojok ponechajte na krku 10 až 15 minút a potom ho opäť zložte. Opakujte to niekoľko krát denne počas celého týždňa.

-          Pokiaľ používate namiesto obojku postroj, postup je úplne rovnaký.

Kamienkový obojok

Reflexný a blikajúci obojok

Červený postroj

Silný postroj

 

Ako najlepšie naučiť chodiť šteniatko na vodítku?

Aj keď je ešte malé, šteňa bude nasledovať svojho pána. Využite každú možnosť zavolať šteňa k nohe a keď si zvykne na obojok, potom mu pripojte aj vodítko.

-          Nepokúšajte sa šteňa ihneď viesť: vyberte si dlhé vodítko a nechajte ho voľne visieť na zem, aby si šteňa mohlo zvyknúť na nový vnem.

-          Postupne vodítko skracujte, ale bez ťahu, povzbudzujte šteňa, aby vás nasledovalo alebo ho nasledujte vy.

-          Ak šteniatko ťahá za vodítko, zastavte a pevne a silno ho viackrát potiahnite späť. Šteňa stratí rovnováhu a po niekoľkých potknutiach prestane ťahať. Keď máte túto fázu pod kontrolou, môžete začať výcvik chodenia na vodítku.

-          Keď šteňa poslušne kráča po vašom boku, môžete začať výcvik chodenia bez vodítka. Šteňa vodítkom nikdy neudierajte. Vodítko musí zostať symbolom príjemnej prechádzky a nikdy ho nesmiete používať ako nástroj na potrestanie.

Klasické vodítko

Dizajnové vodítko

 

Ako najlepšie naučiť šteniatko zostať doma samé?

Psy potrebujú spoločnosť a keď zostanú osamote môžu cítiť úzkosť a stres. Pokiaľ váš životný štýl vyžaduje dlhšiu neprítomnosť, privykajte šteniatko na samotu doma postupne. Pred odchodom ho 30 minút ignorujte. Ak je príliš rozrušené po vašom príchode, nevšímajte si ho, kým sa neupokojí a potom ho odmeňte pohladením.

Ak u šteniatka nedokážete znížiť stres zo samoty, poraďte sa s odborníkom na správanie psov.

 

Ako predísť nevhodnému správaniu u šteniatka?

Keď prídete domov, zostaňte pokojní a snažte sa neprejavovať radosť, že ho vidíte. Tento druh správania môže naprogramovať šteňa na stres z odlúčenia, ktorý si bude kompenzovať nevhodným správaním. Šteňa sa v čase vášho príchodu domov rozruší a môže spôsobiť škody v bezprostrednom okolí.

 

Šteniatko vrčí, keď sa dotknem jeho misky, čo s tým?

Dobre vycvičený pes by mal bez vrčania akceptovať, keď sa jeho majiteľ dotýka misky. Preto už od začiatku kŕmenia, berte z času na čas do ruky jeho misku a prikážte mu sadnúť si. Misku potom opäť položte naspäť. Šteňa sa k miske môže vrátiť iba vtedy, keď mu to dovolíte.

 

 

Obľúbené značky
Dnes je 18.apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela
+421 948 24 00 24