Najväčšie fakty a mýty o psoch

1. Pes, ktorý žere surové mäso je agresívny

Skutočnosť: nezmysel

Agresivitu psa podnecuje buď lovecký inštinkt, alebo strach. Neexistuje vrodená agresivita. Surové mäso by mohlo podnecovať agresivitu, keby si ho pes musel uloviť – reálne by musel zabiť zviera. Len čo mu dáte hotové surové mäso, je to potrava ako každá iná, zdroj bielkoviny, ktorý z biochemického hľadiska neobsahuje absolútne nič, čo by vplývalo na hladinu testosterónu a adrenalínu, ktoré sú zdrojom agresívneho správania.

 

2. Človek by mal byť v prítomnosti psa dominantný alfa samec

Skutočnosť: nezmysel

Nikdy nemôžeme na psa vplývať ako iný pes. Nevieme sa dostať do pozície svorkového alfa samca. Hierarchicky môžeme byť nadradení jedinci, ale byť alfa samcom by znamenalo absolútne nepoužiteľnú komunikáciu v prítomnosti iných ľudí. Aj voči iným ľuďom by sme sa museli prejavovať nepríjemne až agresívne. Už len to, že by sme skôr pustili do dverí niekoho, koho pes nerešpektuje, by znamenalo, že ste sa dostali preč z pozície alfa samca.

 

3. Starého psa novým trikom nenaučíš

Skutočnosť: nezmysel

Každého psa sa dá naučiť prakticky čokoľvek. Je nepodstatné, či má dva mesiace, alebo pätnásť rokov. Čo je však dôležité – čím je starší, tým ma viac rituálov, ktorých sa drží. Rozbiť ich môže byť náročnejšie, no nie nereálne.

 

4. Možno vyvádza, ale po puberte sa to upraví

Skutočnosť: pravda

Rovnako ako u ľudí. V puberte sa mení hormonálna sústava a zabezpečuje silné výkyvy emócií. V týchto výkyvoch pes skúša, kam až môže zájsť. Pokiaľ človek nedodrží pomyselné hranice, pes sa ich bude pokúšať prekračovať, ale keď puberta pominie, bude mať menšiu tendenciu porušovať ich. Koniec puberty je individuálny, pri niektorých v roku a troch mesiacoch, pri niektorých po štyroch rokoch.

 

5. Tri najagresívnejšie plemená- čivava, jack russell a jazvečík

Skutočnosť: nezmysel

Neexistujú agresívne a neagresívne plemená psov. Agresivitu vždy spôsobujú ľudia alebo prostredie.

 

6. Nedávajte psovi plienku, ťažšie sa bude učiť vonku

Skutočnosť: pravda

Závisí od toho, či chcete plienky využívať celý život psa, alebo nie. Poznám ľudí, ktorí nevetrajú psy, majú vnútri toalety, väčšinou ide o veľmi maličké plemená psov. Vtedy sú namieste. Pokiaľ psa chcete vetrať a aby vnútri nešpinil, plienka tento problém veľmi oddiali a reálne sa potom náročnejšie budete dostávať k riešeniu. Vôbec by som ich nepoužíval, pokiaľ nemám chorého psa, ktorý nedokáže udržať moč.

 

7. Psa necvičiť s jedlom

Skutočnosť: nezmysel

Jedlo by nikdy nemalo byť zadarmo, len čo ho tak pes dostane, potláčate jeho prirodzenú motiváciu na život. On je mäsožravec a jedlo si musí uloviť, nikdy ho nemá zadarmo. Šteniatko muselo so súrodencami intenzívne súperiť, aby sa najedlo. Keď to nespravilo, zostalo hladné. Príde domov a tam ho čaká naplnená misa s týždennou dávkou žrádla a zistí, že má jedlo zadarmo. Vtedy vás prestane rešpektovať a jedlo preňho nebude cenný artikel.

 

8. Neodmeňovať stále, potom už nebude chcieť niečo spraviť zadarmo

Skutočnosť: nezmysel

Vo fáze učenia potrebujete odmeny za každý jeden prvok poslušnosti. Odmena je motiváciou pre psa, aby to nabudúce spravil znova. Neskôr sa dá odmeny postupne odbúrať. A je jedno, či je to jedlo, hračka, alebo pohladkanie. Postupne začnem dávať menej odmien – z troch pokusov dve. Pes však stále musí byť presvedčený, že raz príde.

 

9. Do psej bitky netreba zasahovať

Skutočnosť: nezmysel

Treba ju čím skôr ukončiť. Kým je bitka hlučná, psy si väčšinou neublížia. Len čo bitka stíchne a jeden začne byť ticho a druhý začne kvičať, ide do tuhého a vtedy si vedia vážne ublížiť. Pri bitkách dokážem svojho psa ovládnuť aj pri silnej emócii, mal by som riešiť druhého psa. Ak ide o väčšie psy, nestrkal by som tam ruky, pokúsil by som sa ich rozkopať. Kopancami im nedokážete ublížiť tak, ako by si mohli ublížiť samy, je to voľba menšieho zla. Keď ich oddelíte, svojho psa intenzívne zahriaknite. A ak už ten druhý nie je v kontakte s vaším, nemal by útočiť.

 

10. Psovi prekáža kastrácia

Skutočnosť: nezmysel

Netreba to poľudšťovať a majiteľa sa pýtať, ako by sa cítil on. Človek si môže uspokojiť sexuálne túžby aj bez toho, aby prišlo k rozmnožovaniu, pri psovi je to bizarná predstava. Pokiaľ zo psa nechcete chovného samca, tak sú preňho veľmi náročné obdobia, keď v susedstve hárajú sučky. Ženú ho inštinkty, no nie je mu umožnené, čo by mu zrejme vo voľnej prírode bolo, a môže teda trpieť. Z psychologického hľadiska môže byť kastrácia pozitívum. Pokiaľ ide o medicínske hľadisko, v niektorých prípadoch je to veľmi dobrá prevencia do budúcnosti.

 

11. Kastrácia zbaví psa agresivity

Skutočnosť: nezmysel

Ide skôr o mýtus, je to zásah do hormonálnej sústavy psa, môže a nemusí pomôcť. Stretol som sa aj s prípadmi, keď kastrácia výrazne zvýšila agresivitu psa. Ak žijete na dedine a susedia majú sučku, ktorá hára, a môj pes žije na dvore, zamyslel by som sa nad kastráciou. Psíkovi by som tým veľmi zjednodušil život. Naopak, kastrácia môže byť zbytočná, ak žijete na samote alebo v prostredí, v ktorom nebývajú voľne pustené hárajúce sučky.

 

 

 

 

Obľúbené značky
Dnes je 28.marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav
+421 948 24 00 24