Hygiena mačiatka

Ako sa starať o chrup mačiatka?

Pri príchode ku vám má mačiatko stále mliečny chrup, ktorý je pomerne citlivý, preto je potrebné prispôsobiť konzistenciu krmiva, napríklad podávať granuly rozpustené vo vode. Aktívna starostlivosť o chrup by mala začať už v skorom veku mačaťa. Napomáha pri prevencií ochorení parodontu spôsobenom zubným plakom. Bakteriálny film, ktorý sa vytvorí na trvalom chrupe spôsobuje nepríjemný dych a vedie k ukladaniu zubného kameňa. Časom kameň spôsobí zápal ďasien a nakoniec vypadnutie zubov. Po vzniku zubného kameňa je jediné riešenie odstrániť kameň u veterinárneho lekára. Preto privyknutie mačiatka na čistenie zubov špeciálnou zubnou kefkou a pastou už v skorom veku prispieva k dobrému zdraviu chrupu v budúcnosti. Keďže na mačkách nie je možné pozorovať známky bolesti a nepohody spojené s bolesťou zubov, kľúčom k manažmentu zdravia ústnej dutiny je vaša informovanosť a veterinárne prehliadky (každých 6 mesiacov od ukončenia prvého roku života).

 

Ako čistiť mačiatku oči, uši a nos?

Oči- čistite kúskom gázy a špeciálnym prípravkom na čistenie očí, ktorý si môžete zakúpiť na veterinárnej klinike.

 

Uši- sa dotýkajte čo najmenej. Ak sú špinavé, aplikujte malé množstvo špeciálneho prostriedku a jemne pomasírujte ušnicu. Nikdy nepoužívajte vatovú tyčinku alebo roztok na báze vody a alkoholu. Ak je prítomný nepríjemne vyzerajúci výtok, navštívte veterinárneho lekára kvôli presnej diagnóze.

 

Nos- niektoré mačky majú zaschnutý výtok z nosa v kútiku nozdier. Ten je možné jednoducho odstrániť kúskom vaty alebo tkaniny namočenej v prípravku na oči alebo sterilnom soľnom roztoku.

 

Ako sa starať o srsť mačiatka?

Srsť mačiatka môžete udržiavať lesklú a zdravú pravidelným česaním, ktoré tiež napomáha odhaliť prípadné vonkajšie parazity, napríklad blchy a kliešte. Okrem starostlivosti o srsť umožňuje česanie odstrániť odumretú srsť, minimalizuje objem srsti, ktorú mača prehltne pri umývaní. Čím dlhšia srsť, tým vyššia pravdepodobnosť tvorby trichobezoárov v žalúdku.

Prehltnutá srsť sa normálne vylúči v stolici, avšak niekedy sa srsť v žalúdku nahromadí a mačka ju vyvrhne ako trichobezoár. Krátkosrsté mačiatka potrebujú jedno česanie za týždeň, dlhosrsté mačky a mačky so stredne dlhou srsťou môžete česať aj každý deň. Bytové mačiatka sa viac venujú starostlivosti o srsť ako mačiatka s výbehom, pretože stála teplota spôsobuje vypadávanie srsti po celý rok, pravidelné česanie je preto zvlášť potrebné.

Pred česaním môžete srsť masírovať proti smeru rastu, aby sa uvoľnila odumretá srsť a stimulovala koža. Typ hrebeňa alebo kefy závisí od typu srsti- váš veterinárny lekár alebo strihač vám odporučí kefu najvhodnejšiu pre vaše mačiatko. Nezabúdajte na vyčesanie srsti za ušami a na krku a česanie ukončite pohladením alebo hrou.

So starostlivosťou začnite už v skorom veku, aby si mačka zvykla na dotyky a česanie sa čoskoro stane príležitosťou na prežívanie vzájomnej blízkosti a posilnenie vášho puta.

 

Je potrebné mačiatko kúpať?

Veľmi málo mačiek obľubuje vodu, ale kúpanie mačiek so stredne dlhou a dlhou srsťou je nutné, preto je najlepšie privyknúť mača na vodu už v skorom veku. Začnite navlhčením srsti uteráčikom alebo špongiou. Ak mačiatko zareaguje agresívne, netrvajte na kúpaní. O pár dní pokus zopakujte, až kým si mača nezvykne. Keď si navykne na vodu, môžete na navlhčenie srsti na chrbte použiť misku vlažnej vody, avšak buďte opatrní a vodu nelejte na hlavu, aby sa nedostala mačiatku do očí a uší. Používajte iba špeciálne šampóny pre mačky, ktoré kúpite u veterinárneho lekára alebo v obchode s chovateľskými potrebami, tieto šampóny majú správnu kyslosť potrebnú pre kožu a srsť mačiatka. Keď umyjete znečistené časti tela, dobre ich opláchnite miskou vody alebo sprchou. Srsť vysušte teplým suchým uterákom.

 

Ako bezpečne ostrihať pazúriky?

Je dôležité, aby si vaše mačiatko zvyklo na strihanie pazúrikov už v mladom veku. Ak sú pazúriky príliš dlhé, môžu sa zaseknúť, zachytiť alebo dokonca vytiahnuť, čo znamená zranenie. Strihanie pazúrikov nebolí, pokiaľ je vykonané správne. Môžete to urobiť sami doma, u veterinárneho lekára alebo v salóne pre mačky. Ak plánujete pazúriky strihať sami, odstrihnite vždy iba jeden pazúrik naraz a použite špeciálne kliešte na pazúriky. Začnite tým, že si vyberiete pohodlné miesto a mačiatko si položíte na kolená. Jemne zatlačte na labku, aby sa pazúriky vysunuli. Odstrihnite bielu špičku pazúrika, dbajte na to, aby ste sa nepriblížili k okraju ružového trojuholníka.

Ak si nie ste istí alebo sa necítite pohodlne, neváhajte a požiadajte veterinárneho lekára, aby vám to predviedol.

 

Obľúbené značky
Dnes je 29.marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava
+421 948 24 00 24